Associació de Fibrosi Quística | Comparació de l’activitat física i el comportament sedentari entre escolars amb fibrosi quística i controls saludables: una anàlisi de gènere
57047
post-template-default,single,single-post,postid-57047,single-format-standard,eltd-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,borderland-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,,grid_1200,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Comparació de l’activitat física i el comportament sedentari entre escolars amb fibrosi quística i controls saludables: una anàlisi de gènere

Us compartim un estudi molt interessant que compara l’activitat física i el sedentarisme en escolars amb i sense  FQ.

Molts de vosaltres/as vau participar en la mostra d’aquest estudi, (sí, aqueix cinturó que ho sabia tot sobre l’activitat dels vostres fills i filles), que va ser publicat el mes de maig passat. L’estudi l’han realitzat membres del grup d’investigació de la Universitat de València “activitat física, educació i societat” en col·laboració amb la unitat  de pneumologia pediàtrica de l’Hospital Clínic i de l’Hospital La Fe de València,  i  ens ajuda a dirigir d’una forma més eficaç accions per a promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme

Podeu descarregar-ho complet punxant ACÍ.

 

El propòsit de l’estudi va ser esbrinar si hi havia diferències en el nivell d’activitat física entre escolars amb i sense FQ, i també conéixer si hi havia diferències segons el gènere.

Els resultats indiquen que el nivell d’activitat física és similar en la població amb i sense FQ, no obstant això, sí s’ha detectat que el gènere és un factor clau en l’activitat física i el sedentarisme, independentment del nivell de malaltia. En el cas dels xiquets l’anàlisi va revelar que eren més actius que les xiquetes en activitat moderada i vigorosa , i complien més les pautes d’activitat física recomanada. També es va trobar que els xiquets amb FQ eren més actius que les xiquetes tant amb *FQ com sense ella, i les xiquetes amb FQ eren menys actives que els xiquets amb o sense FQ.

 

Un altre aspecte rellevant que posa de manifest aquest estudi és que, només en els participants amb FQ, cada minut que passen realitzant conductes sedentàries, (amb poc moviment) disminueix les possibilitats que siguen físicament actius, per la qual cosa és important, no sols dedicar temps a un determinat esport o entrenament, sinó fer que l’estil de vida incloga l’activitat física i el moviment en el dia a dia i no sols en realitzar un determinat entrenament. Promoure l’activitat física i disminuir el comportament sedentari és especialment important per a la població amb FQ però més encara en el cas de les xiquetes.

Els professionals sanitaris, preparadors físics, professionals de l’educació i els pares i mares, podem oferir activitats físiques atractives i agradables, supervisades o no, i fomentar un estil de vida actiu dins de la família, que incorpore rutines diàries no sedentàries, per a millorar la salut dels escolars amb FQ, tenint especial atenció en el cas de les xiquetes per ser el col·lectiu amb més risc de sedentarisme.

Esperem que pugueu gaudir molt d’aquest estiu, passejant, amb la bici, eixint a la muntanya, recorrent un platja… o com més us agrade, però en moviment.

Gràcies a la Doctora en Educació Física i Esports Alejandra València Peris, pel seu interés en la investigació en Fibrosi Quística, i per compartir amb nosaltres els resultats d’aquesta interessant investigació.

Sense Comentaris

Ho sentim, en este moment no es pot fer comentaris