EXERCICI FÍSIC EN FIBROSI QUÍSTICA,CADA MOVIMENT COMPTA
La situació de pandèmia actual pot ser un obstacle per a mantindre l’activitat física, que com ja sabeu és un dels pilars del tractament de la FQ, per això volem compartir amb vosaltres i vosaltres aquest article de l’equip de preparadors físics de l’Associació, els qui ens recorden els efectes de l’exercici físic en la FQ i ens proposen uns vídeos per a perfeccionar l’execució d’alguns exercicis físics. A més, com ja sabeu, en l’Associació continuem en 2021 amb el programa d’entrenament individualitzat ACTIVA-ET, per a millorar la condició física de les persones amb FQ que més ho necessiten.
“En aquest apartat, es pretén posar en coneixement de les persones amb fibrosi quística, les funcions i beneficis que l’exercici físic pot suposar per a millorar la seua qualitat de vida. I com a través del programa “Activa’t”, especialistes de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, juntament amb Fisioterapeutes i Psicòlegs de l’Associació de FQ de la Comunitat Valenciana, duen a terme una planificació d’entrenament físic adaptat a cada persona.
Existeixen evidències científiques des de fa més de 4 dècades que ens informen dels beneficis que aporta l’exercici físic en la Fibrosi Quística. Els beneficis a curt i llarg termini queden reflectits en la millora de la qualitat de vida, en la millora psicològica i en la millora de la potència aeròbica, que és una variable del pronòstic de la malaltia (Perez Ruiz M, 216). A més, l’augment de la pràctica d’activitat física s’acompanya d’una desacceleració en la deterioració de la funció pulmonar en persones amb FQ (Schneiderman-Walker J, 2000).
L’Organització Mundial de la Salut (OMS, 2020) ha actualitzat les recomanacions sobre activitat física i comportament sedentari, subratllant que tothom, independentment de les seues capacitats, pot ser físicament actiu i que cada moviment compta. Remarcant que les pautes han de ser almenys de 150 a 300 minuts d’activitat aeròbica vigorosa o moderada, respectivament, per setmana per a tots els adults, compreses les persones que viuen amb malalties cròniques o discapacitat. Sent per a xiquets i adolescents d’una mitjana de 60 minuts per dia (https://www.who.int/news/item/25-11-2020-every-move-counts-towards-better-health-says-who).
Des del grup d’especialistes de preparadors físics, us presentem uns vídeos que faciliten la tasca d’executar uns certs moviments tècnics orientats a persones amb fibrosi quística, amb intenció d’ajudar al fet que es mantinguen actives físicament i complir amb l’objectiu recomanat per l’OMS dins del termini i en la forma escaient.
Entenem de la importància de l’activitat física en el nostre estil de vida, a fomentar uns hàbits saludables que repercuteixen a curt termini, però sobretot al llarg de la nostra vida, generant en l’organisme un estat òptim o de condicions fisiològiques més eficient per a realitzar les seues funcions metabòliques i millorar amb això la qualitat i esperança de vida”.
Si necessites un assessorament personalitzat o creus que el programa ACTIVA-TE pot ser per a tu, no dubtes a posar-te en contacte amb l’Associació 96356 76 16
Ho sentim, en este moment no es pot fer comentaris